#ECONOMIELAENERGIE

energie

Economie de energie sau la alte resurse, mai are cineva timp să se gândească la acest lucru? Când ajungi acasă frânt de pe unde-ți umblă pașii, mai stai în gardă să le scoți pe toate din priză, să stingi becurile, să reduci debitul robinetului? N-ai vrea și tu o baie caldă, cu spumă multă, petale, lumânări romantice și uleiuri esențiale? Mai e cineva atent să nu risipească resursele, se mai gândesc oamenii și la alții nu numai la ei înșiși? Rareori, cam acesta ar fi răspunsul. O fac doar la nevoie. Chiar când sunt plecați mai mult timp de acasă, în concedii, uită prizele deschise, led-urile funcționează degeaba, la o adică ai face o mică economie și punând întrerupătorul pe off că doar nu se uită nimeni la televizor în lipsa ta... Nu fac nici eu parte dintre cei care stau în spatele altora să stingă lumina, dar câteva soluții la îndemână tot aș avea, iar sfaturile sunt atât pentru mine, cât și pentru tine. Din iubire pentru planeta asta, dar și pentru buzunarul tău, ar fi bine să faci un exercițiu ușor și să le urmezi (dacă de obicei ești un risipitor, este bine să le practici atent și intenționat o vreme, până când vor deveni rutină). Așadar, iată câteva idei simple pe care le poți aplica în spațiul tău, fără ca relaxarea și confortul să fie afectate:


energie



  • Dacă faci duș în loc de baie cu cada plină, economisești până la 200 de lei pe an la apă caldă, deoarece consumi cu 20-50% mai puțin. (Îți poți lua o pereche de pantofi sport.)
  • Instalează-ți un cap de duș economic! Poți economisi astfel cu până la 3 metri cubi de apă. (Îți poți cumpăra produse alimentare pentru o zi sau două.)
  • Folosește un prelungitor cu întrerupător, pe care să-l poți stinge când nu folosești electrocasnicele. Vei face o economie de aproximativ 180 de lei pe an. (Din care îți poți cumpăra o geantă.)
  • Înlocuiește becurile clasice cu becurile economice. Vei scădea factura la curent cu circa 60 de lei pe an/ fiecare bec. (Îți poți cumpăra cărți.)
  • Achiziționează electrocasnice din cea mai înaltă clasă energetică. Sunt mai eficiente cu 60% decât celelalte și consumă mai puțin. Frigiderul trebuie curățat de praf și setat la temperaturi între 1 și 4 grade Celsius. (Poți oferi copilului tău un dar.)
  • Spală la cicluri de 30 de grade Celsius atunci când rufele nu sunt foarte murdare. Poți economisi astfel 75 de lei pe an. (Poți merge la teatru și/ sau la film.)
  • Gătește economic! Folosește cuptorul cu microunde pentru încălzirea porțiilor individuale și aragazul pentru prepararea mâncării. Acoperă oala în timp ce gătești! Poți economisi până la 160 de lei pe an. (Poți lua cu ei o masă în familie la restaurant.)
  • Setează termostatul cu 1 grad mai jos, plecând de la ideea că temperatura ideală într-o locuință este între 18-21 grade Celsius. Factura ta de încălzire poate să scadă cu 5-10%. (Poți ieși în parc, la o înghețată sau îți poți lua o cremă.)
  • Dacă ții ferestrele închise și storurile trase în zilele caniculare, aparatul de aer condiționat va porni mai rar, temperatura scăzută menținându-se mai mult. (Iar de banii economisiți ia-ți acuarele și dezvoltă-ți pasiunea pentru pictură.)
  • Înainte de plecarea de acasă pentru mai multe zile, în drumeții, vacanțe, delegații, scoate totul din priză și reglează termostatul la o temperatură de unde să nu pornească foarte des. Faci economie la curent și la gaze. (Banii economisiți dă-i pe ce îți face plăcere în vacanță.) 😉
  • Hainele se calcă toate deodată și pune-le pe umerașe, evitând să încălzești fierul de călcat la fiecare haină pe care vrei să o îmbraci.
  • Reabilitează-ți locuința, înlocuiește tâmplăria exterioară și interioară și vei reduce cu până la jumătate la căldură (gaze). Dacă ai posibilitatea, optează pentru energia verde, montând panouri solare. (Iar cu bănuții economisiți oferă-ți un parfum favorit sau mai multe...)
  • Cumpără electronice de calitate, care au consum redus, gadget-uri performante, ce nu necesită încărcare frecventă. Nu uita să scoți din priză încărcătorul telefonului mobil care consumă chiar dacă nu încarcă nimic pe moment. (Din economii cumpără-ți plante pentru terasa ta.)
  • Mergi cu bicicleta, fă mișcare în natură, folosește automobilul pentru deplasări mai lungi. (Banii îi poți dona unei cauze sociale.)
  • Folosește internetul pentru plata facturilor, plantează copaci, adună deșeuri organice și folosește-le ca îngrășământ. (Timpul în care stai la cozi folosește-l în alt scop, te poți oferi voluntar, de pildă, vei trăi emoții frumoase și satisfacții ample.)


energie

Eu încerc să le pun în practică, nu-mi reușește întotdeauna, dar aceste calcule chiar mă pun pe gânduri. În definitiv, de ce nu mi-aș lua cu acei bani ceva util? Decât să nu simt că i-am avut, mai bine rămân cu ceva. Deocamdată, mi-a ieșit faza cu becurile economice, nu de-alta dar cele incandescente consumau mult și se ardeau des, așa că am făcut o mică investiție care să mă țină. Și mai îmi iese cea cu dușul, din lipsă de timp, mai bine zis de răbdare, cu toate că, uneori chiar simt nevoia de răsfăț și atunci „îmi iau timp”. Cu termostatul e mai greu, eu dârdâi și la 23 de grade, așa că nu-i chip să mă convingi, sunt genul care doarme și vara cu plapuma... În rest, electrocasnicele sunt clasa A, aer condiționat nu am, cuptor cu microunde de unde (nu-mi place să folosesc microunde, am avut unul și i l-am dat soră-mii cadou). Cu apa nu-mi iese economia, din contră, mai bagă și pierderi la factura de la scara blocului, că sunt unii care nu declară cât consumă, e o epopee și aici... 😆 În fiecare an, în ultima sâmbătă din martie cu prilejul Orei Pământului, chiar ne face plăcere să facem conversație, la lumina unei lumânări, admirând lampioanele ce se lansează în oraș, din respect pentru mediul înconjurător și salvarea resurselor. Adoptarea unui stil de viață sănătos, cu fructe și legume bio, cu plante medicinale și multă mișcare este un alt mod în care rezonez cu natura și cu tot ce oferă ea cu generozitate.


energie

În sprijinul ideii de economie, Comisia Europeană lansează la București, începând cu 25 aprilie, o campanie informată și argumentată pe tema modalităților prin care putem face economie.  #EconomieLaEnergie este hashtagul campaniei ce promovează idei practice de economisire a energiei casnice. Proiectul se desfășoară într-un pavilion mobil similar unei locuințe, iar în fiecare din încăperile „casei” interactive, sufragerie, bucătărie, dormitor și baie se prezintă soluții și alternative specifice spațiului respectiv. Turneul va avea loc în parcarea București Mall - Vitan, între 25 aprilie și 1 mai, la Mioveni, între 3-6 mai și la Craiova, între 9-13 mai, unde, pe lângă sugestiile prezentate participanților, vor fi organizate și activități pentru elevi și familii. Sincer, cred că demonstrațiile vor fi foarte interesante și educative. Vor fi prezenți experți în eficiența energetică, ce vor răspunde la întrebările vizitatorilor. Campania de informare privind eficiența energetică, inițiată de Comisia Europeană, are ca parteneri ministere, primării, autorități locale și regionale și își propune conștientizarea opiniei publice asupra unui ansamblu de metode de diminuare a consumului casnic de energie, fără renunțarea la confort și comoditate.

Surse foto: Internet și Facebook

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită