Povestea apartamentului de la etajul 3


Astăzi îți povestesc despre casa mea. Cum este și de ce am avut nevoie de un certificat energetic pentru a o transforma astfel. Nu te gândi la un loc imens, ci imaginează-ți un apartament de bloc, spațios, călduros, primitor, atrăgător, ospitalier... Un adăpost care mă încarcă pozitiv, care găzduiește fericirea mea, micile mele drame, conversațiile cu cei dragi, melodiile pe care vibrez, confesiunile de pe acest blog. ❤ Aici însă nu a fost mereu „acasă”, mai întâi era doar un domiciliu oarecare, pe care cineva voia să-l înstrăineze... iar „străina” care l-a ales am fost eu! Mărturisesc că nu mi-a fost drag de la început, multe îi lipseau, cu toate acestea ceva m-a atras aici și am hotărât să investesc în el. Voiam să-l metamorfozez total, să fie martorul mut care-mi zărește zâmbetul, îmi mângâie lin părul la trecerea dintr-o cameră în alta, locul unde crește copilul meu, spațiul care mă vede iubind, să fie căminul meu, adăpostul cald al inimii și al gândurilor mele. Nădăjduiam să-mi reflecte felul de a fi, iar personalitatea mea să-și desfășoare aici valențele pe deplin, să iasă la lumină în toată profunzimea ei. Sau, din contră, în zilele seci, fără inspirație, urâte, monotone, casa mea să-mi ofere o consolare, să fie spațiul în care mă adun, mă recompun. Din casa mea vreau să răsune muzică, râsete zglobii de copil, glume care mai de care mai amuzante, voci de prieteni și rude distrându-se copios la aniversările noastre. Viața mea să curgă lin într-un ambient agreabil, iar eu să fiu veselă, cântând și dansând cu toți cei dragi, preparându-le felurile de mâncare preferate și surprinzându-i plăcut cu mici cadouri, pregătind împreună bagajele pentru scurte escapade sau concedii... din care ne reîntoarcem întotdeauna, cu drag și dor, acasă.




Până să devină însă căminul meu iubit, apartamentul nu avea prea multe de spus, era ca un instrument dezacordat pe notele căruia eul meu ar fi prezentat distorsiuni, iar înainte de a investi în el am luat legătura cu administratorul clădirii pentru a-l întreba dacă avea în plan să reabiliteze termic acel edificiu. Omul mi-a confirmat că luase legătura cu compania Enermed Impex SRL care urma să efectueze o analiză pentru a determina caracteristicile termice și energetice și a stabili din punct de vedere tehnic și economic soluțiile de reabilitare și modernizare termo-energetică a construcției. De asemenea, se va lua în calcul și îmbunătățirea instalațiilor pentru apă caldă și încălzire, dacă datele din expertiza termică și energetică a imobilului impun o asemenea acțiune. Pe scurt, se va efectua un audit energetic, realizat de specialiști ai companiei, doctori ingineri, atestați de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care vor prezenta și cea mai bună variantă din punct de vedere economic.
Auditorii energetici atestați de la Enermed Impex SRL vor expune astfel un raport de audit energetic pe baza căruia se vor începe schimbările integrale sau parțiale, izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei exterioare (balcoanele locatarilor și ușile blocului), izolarea terasei superioare și a subsolului (se pierde căldură pe la parter și prin acoperișul blocului). După expertiza tehnică structurală a clădirii, precum și după proiectarea, executarea și recepția lucrărilor de intervenție se obține un certificat energetic, care atestă performanța energetică a acesteia (pe o scară de la A la G, A este cel mai scăzut consum de energie 125kwh/m2/an, iar G înseamnă lipsa unei performanțe energetice 820kwh/m2/an). Opțional, putem solicita, la un preț bun, o scanare a clădirii cu raze infraroșii cu ajutorul unei camere de termoviziune, pentru identificarea facilă a zonelor cu pierderi de căldură. Certificatul energetic este obligatoriu pentru blocurile de locuit conform Legii 372/2005 și a Legii 159/2013. Așa că, „unde-i lege, nu-i tocmeală!”, a spus administratorul clădirii, iar fostul proprietar a achitat deja partea ce i se cuvenea din costurile acestei lucrări. Plus că blocul figura deja în lista celor care vor fi reabilitate conform „Programului național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe”, finanțat parțial de primăria locală.
Lămurită fiind asupra acestui aspect, am conchis că nimic nu mă mai împiedică să încep amenajarea la noua casă. Eram hotărâtă să merg tot pe linia „think green, adică să fac cât mai multă economie cu putință. Îmi doream pentru viitorul „cuibușor de nebunii” și o expertiză specializată, în urma căreia aș fi obținut un certificat energetic pentru apartament la cel mai mic preț de pe piață. Cum locuința mea este situată pe partea unde se vede răsăritul soarelui, iar de la prânz soarele trece pe partea cealaltă a blocului, trebuia să mai investesc puțin pentru a evita pierderile de căldură și pentru a-mi asigura un viitor confort material substanțial ce include toate celelalte surse de consum. Cu recomandări de specialitate am reușit, rând pe rând, să ofer calitate superioară atât tuturor utilităților, cât și obiectelor fixe. Astfel, am montat o ușă exterioară metalică de siguranță înaltă, am cumpărat uși interioare din lemn cu supralumină și ferestre din lemn cu sticlă termopan. Am luat o centrală termică murală în condensare pentru încălzire și preparare instantă a apei calde menajere, instalând apometre cu citire radio și calorifere din oțel tip panou în camere, holuri, baie și balcon (între calorifer și perete am instalat folie de aluminiu pentru a mări puterea de radiație). Am montat un termostat de ambianță în camera de zi, unde stăm cel mai mult, fixându-i temperatura la 22-23 de grade, pentru că fiică-mea stă chiar și toamna în pantaloni scurți și „uită” să poarte șosete. Am înlocuit toată instalația electrică, am montat becuri economice, am luat prelungitoare cu protecție, Voltmetru, butoane on/off și stecher schuko, iar pentru citit folosim spoturi montate în dreptul fotoliilor pentru lectură. Am cumpărat și un televizor Smart LED, care îmi oferă o experiență de vizionare captivantă și are o galerie de aplicații unde găsesc o amplă colecție de filme, muzică, jocuri - este și televizor, și computer, și DVD, și radio, și display pentru playstation. Deci, am în loc de trei-patru prize una singură.




Astfel, pe lângă îmbunătățirile aduse apartamentului, certificatul energetic a declanșat în mine apetitul de a eficientiza și celelalte accesorii casnice astfel încât totul să fie prietenos cu mediul, orice fel de economie fiind importantă, conștientă fiind că schimbarea pornește de la parte către întreg. Calculul energetic pe baza căruia un certificat energetic îți oferă un indicator de clasă energetică este complex și ține seama de modalitatea de încălzire, prepararea apei calde, amplasarea pe verticală în imobil a apartamentului, orientarea apartamentului, tipul de iluminat utilizat, dacă balconul este închis sau nu, precum și de alți factori ce se constată la fața locului. De exemplu, baia apartamentului meu are o ușă ce dă spre o mică încăpere cu vedere la un luminator interior, iar pe acolo se pierde căldură de obicei, dacă nu este izolată cum trebuie. A trebuit să ne ocupăm și de acest aspect, am montat tâmplărie de bună calitate și am pus o ușă glisantă, iar în acel loc avem acum mașina de spălat și câteva rafturi. Prețul bun și ieftin al unui certificat energetic ne-a îndreptat spre compania Enermed Impex SRL. 




„După ce ne modelăm locuințele, acestea ne modelează pe noi”, spunea Churchill, iar felul în care ne simțim, trăim, respirăm împrumută locului energie, viață, emoție, țesând povestea noastră unică, autentică și irepetabilă. Se spune că omul este un mister pe care-l descoperi cu ochii închiși, simțindu-i sufletul. ❤ Casa este oglinda prin care sufletul transpare. Casa mea, cu balconul de pe geamul căruia cuprind în noapte stelele cu privirea, cu pervazul unde las grijulie pâinea pentru vrăbiuțe, cu biblioteca mea niciodată suficient de cuprinzătoare, cu agendele pe care notez grăbită câte-un gând, cu scaunul comod și biroul unde-mi rătăcesc mereu hârtiile, cu... patul, canapeaua, dulapurile, covoarele oltenești, de la mama, pentru iarnă și mochetele pentru vară, bucătăria încăpătoare, difuzoarele de parfum ambiental, florile proaspete din glastre... casa mea, cu toată căldura ce o împrăștie peste tot și în mine, parcă îmi spune reconfortant, după o zi grea -„Zâmbește, ești acasă!” ☺     ❤❤❤

imagine www


Am scris acest articol pentru SuperBlog 2017.
Imagini și informații - site-urile avizez.ro, certificat-rapid.ro și certificat-energetic24h.eu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită