Casa pe care o port în mine...

foto www

Povestea pitorească a naturii


Bușteni, Azuga, Predeal, Sinaia... Valea Prahovei. Un traseu pe care-l parcurg destul de des, de două-trei ori pe lună. De fiecare dată m-au atras frumusețea unică a locurilor, varietatea peisajului, explozia de culoare și... mereu îmi doresc să revin, să-mi umplu plămânii de aer proaspăt, să vibrez o dată cu natura.
La intrarea în Predeal este o zonă aparte, Malul Ursului îi spune, acolo peisajul este de o frumusețe amețitoare. Câte conversații n-am avut în familie despre acest loc de vis! Câtă uimire că există! Un splendid colț de rai ce te cheamă, te magnetizează, o natură generoasă care-ți arată simplitatea ei armonioasă! De câte ori n-am zis „vreau o casă aici!”? O construcție modernă, în contrast cu casele câmpenești din împrejurimi, utilată cu aparatură ultra high tech care să redea cu acuratețe perfecțiunea de afară, cu electrocasnice la zi care să-mi ofere și ultima picătură de sănătate din roadele grădinii mele, cu piscină, foișor, grădină de flori, balansoar, trambulină, tobogan gonflabil, aparate fitness.
Într-o astfel de oprire, în care-mi delectam emoționată privirea cu perfecțiunea din jur, ochii mi-au trecut într-o doară peste o pancartă căreia eu, furată de reverie, nu i-am dat atenție... M-a tras de mânecă Ovidiu, care-mi tot vorbea de ceva vreme...
„Ce faci, n-ai auzit ce-am vorbit până acum? Unde-ți umblă mintea?”
„Mă gândeam ce frumos ar fi dacă...”
„Știu la ce te gândeai... Citește pancarta!”
„Teren de vânzare. Teren de vânzare aici? Nu cred!!! Deci... "universul conspiră" (vorbele noastre, împrumutate de la Paulo Coelho)”
„Dacă-ți dorești cu tot dinadinsul, da!”
Terenul este intravilan, cu deschidere la șoseaua principală de 20 de metri liniari, având o suprafață totală de 1105 mp. Toate atuurile construirii unei locuințe pe care mintea mea a creionat-o... 
Cu mâna pe telefon și cu ochii către...


Casa gândurilor mele...


... Pășesc de la exterior, unde am porți trainice din fier forjat, flancate cu gard de doi metri înălțime, cu stâlpi de beton, soclu de 60 cm tot din beton și panouri din plasă bordurată zincată. Același material îl am și pentru părțile laterale și spatele terenului, unde sunt amplasați stâlpi din țeavă rectangulară într-un soclu de 30 cm. Aleg plasa ondulată pentru a lăsa lumina să pătrundă în toate momentele zilei și pentru a mă bucura de frumoasele perspective de dincolo de această împrejmuire. Prin două porți, una mare, alta mică, pentru autoturism și pentru oameni, se poate pătrunde în curte.
În partea stângă a terenului am aleea de rulare a mașinii, iar pe aleea pietonală am gard viu pe ambele părți. Pe măsură ce înaintez spre casă, zăresc spre dreapta o alee ce duce la foișor. Acest loc de desfătare și relaxare, foișorul, are formă hexagonală, cu masă și băncuțe în jurul mesei, are două intrări/ieșiri, una ducând spre cuptorul de grădină. Pe spațiile dintre alei văd flori viu colorate. Mai văd amplasate pe pavajul semmelrock ce împrejmuiește casa, o masă cu două bănci placate cu piatră naturală decorativă, o trambulină pentru copii, aparate de fitness. Aș vrea și o porțiune de gazon ecologic pe care să amplasez un tobogan gonflabil și un balansoar. Trebuie și un garaj, o mică grădină pentru zarzavat și legume, multe trebuie la casa omului, iar pentru amplasarea cu stil a acestui spațiu adiacent m-am gândit să contactez biroul de proiectare AIA Proiect care-mi poate prezenta, ținând cont de toate ideile mele, un proiect de casă care să valorifice precis tot spațiul disponibil, astfel încât să iasă ceva durabil, cu o arhitectură și o estetică cât mai aproape de realitatea gândurilor mele.
Am schițat casa, o locuință cu postament mic, unde, prin ușa dublu glisantă, pășesc către living-ul intens luminat, pavat cu parchet, mobilat doar cu elemente esențiale, canapea, masă, un raft și un televizor suspendat drept pe un perete. Tot într-un stil minimalist văd mobilată și baia, care se află lângă living, pe colț. 
Din hol intru în dormitor tot printr-o ușă glisantă. Aici am un pat dublu, două noptiere, un dressing, o oglindă mare și o buturugă cu oglindă mică pentru make-up. Prin partea opusă intrării principale se poate ieși într-o terasă acoperită (terasă cu continuitate de-a lungul conturului casei). 
Pentru bucătărie dispun de un spațiu generos unde pot așeza toată mobila și cât mai multe electrocasnice mici și mari, care-mi înlesnesc și-mi eficientizează munca în prepararea hranei. Pardoseala este din gresie închisă la culoare, iar pereții sunt placați cu faianță în ton deschis pentru a păstra luminozitatea oferită de cele două ferestre mari.
Pentru relaxarea mea principală, cititul, am biblioteca, unde, pe un fotoliu cu balans, înconjurată de rafturi pline de cărți pe toate laturile, pot intra în poveștile altora, pot zâmbi cu personajele, pot încerca să construiesc lumi pornind de la lumea lor, pot răspunde la întrebări, la uimiri, la trăiri, mă pot încărca de emoție. 
Am și o cameră unde beau cafeaua, luminată natural prin ferestrele de pe latura exterioară, unde sunt amplasate scaune tip trunchi de copac acoperite cu perne moi și o masă armonizată cu acestea. Pe perete, câteva rafturi.
O terasă, mai mare, cu ferestre pe toată latura exterioară, creând impresia de plein-air, este special pregătită pentru zilele în care avem prieteni. Aici putem juca biliard, putem dansa, putem face sport. De aici, urc către mansardă pe o scară în formă de „U” cu podest. Mansarda este compartimentată aproximativ la fel ca parterul, numai că aici am o piscină mare, acoperită pe toată suprafața cu geamuri rabatabile spre exterior.
Am pus pe hârtie aceste idei și iată ce a ieșit! 

Foto arhiva personală. Copyright Mihaela Loredana Musetescu



Foto arhiva personală. Copyright Mihaela Loredana Musetescu

Tot ceea ce ține de detaliile tehnice, inclusiv contactarea unui evaluator ANEVAR, planurile casei, fațadele, documentația, amenajarea interiorului casei vor fi discutate cu specialiștii AIA Proiect, astfel încât spațiul domestic ce va rezulta să mă reprezinte și, de ce nu, să devină chiar casa din gândurile mele. Am răsfoit portofoliul de proiecte case și mărturisesc că am găsit o colecție ce mă poate inspira în adăugarea altor elemente locuinței proiectate inițial de mine. Cum nimic nu e „bătut în cuie”, deocamdată, las imaginația să curgă fără limite și caut să iau ceva util și potrivit din fiecare clădire deja proiectată. Nu neg, îmi plac mai mult aceste idei futuriste, contemporane, cu design inovator, mai aproape de realitatea prezentă decât schițele mele cosmopolite, pestrițe pe alocuri. Așadar, nu-i exclus, poate voi dori un acoperiș tip terasă la o casă fără mansardă, o piscină în curte sau alte feluri de finisaje. Până la urmă, o casă de-a gata, la cheie, se poate mula întocmai pe imaginația ta! 
Iată câteva concepte care mi-au atras atenția!

Proiect casă de vacanță parter munte



Proiect casă parter cu etaj P+1 modernă Anemona



Proiect casă parter modernă Iasomie

Casa mea, „o caldă melodie” pe ale cărei note voi dansa eu, care-mi va cunoaște sufletul și povestea, este încă o provocare ce mă motivează și îmi dă impuls să muncesc cu pasiune. Ea va reflecta personalitatea mea, se va afla în rezonanță cu trăsăturile mele de caracter, va fi martor tăcut a ceea ce iubesc. Va fi o casă de vis, născută dintr-un vis.




   
P.S. ANEVAR, Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, înființată în anul 2011, are drept scop organizarea, coordonarea și autorizarea exercitării profesiei de evaluator autorizat în România, precum și alte obiective de gen. Legea nr. 99/2013 este actul normativ în baza căruia membri acestei organizații de utilitate publică își exercită profesia.

Am scris acest articol pentru SuperBlog 2017.
Surse foto: AIA Proiect, arhiva personală, www

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită