A te relaxa învățând...


Nu îți trebuie o motivație specială să ai grijă de mintea ta. Așa cum de corp ai grijă spălându-l, hrănindu-l, punând pe el haine curate, pe care le reînnoiești la o anumită perioadă de timp, tot astfel și creierul tău are nevoie de cuvinte, imagini, idei cu care să se alimenteze. Îți amintești sloganul atribuit lui Lenin - „Învățați, învățați, învățați!”? Ei bine, fără să împărtășesc crezurile lui revoluționare comuniste, mult prea idealiste, fără să cred neapărat că poți face deșertul să înflorească, acest îndemn îmi place, mi se pare extrem de realist, lucid și de bun simț. 
Am văzut la știri astăzi un tip care a dat bac-ul la 53 de ani și care spunea cam același lucru, în esență, accentuând importanța instruirii personale și punctând faptul că nimeni nu va dori să lucreze per sempre în agricultură sau construcții prin țările Comunității Europene. De ce să nu aspirăm să le ocupăm locurile de muncă din IT, inginerie, medicină, contabilitate etc.? De ce ne limităm la mia de euro primită în urma lungilor „corvezi”, în soarele torid, de la portocale, căpșuni, lămâi sau măsline? Nu zic, nicio muncă adevărată nu e rușinoasă, fiecare să facă ce-i place, oricum toți dăm la un moment dat cu mătura, fie în casa proprie, fie în casa altuia, dar de ce să nu avem alte aspirații, alte idealuri? Și să ne străduim puțin mai mult pentru a le atinge? Tipul intervievat la știri, cel de 53 de ani, spunea că, dacă ia examenul de bacalaureat, va da la facultate. Felicitări și succes! Iar copiii aceștia, cu memorie elefantină în ceea ce privește jocurile pe computer sau alte „ocupații” aproape permanente, care ar trebui să le ocupe doar o mică parte din timp, și nu toată ziua, stau și se irosesc, cu gândul că le vor oferi părinții bani, mașini și case. 
Am văzut recent un individ care era ușor nedumerit de faptul că un altul își luase în vacanță o carte... L-a întrebat ce face cu ea și i-a mărturisit, măcar a fost sincer, că el nu înțelege „așa ceva”, adică despre ce ar putea fi vorba în atât de multe pagini. Și da, atunci am realizat că există unii care nu pot urmări intriga, nu țin minte personajele sau nu-și dau seama ce urmărește autorul. Adică, nu pot intra în poveste. Sunt alții care nici ziare nu citesc, un articol, un editorial, un reportaj... Mă întreb la ce utilizează alfabetul? La sms-uri? Probabil...
Sunt alții care consideră că dacă ai citit mult/puțin ca adolescent este suficient. Pentru mine faptul că susțin că nu au timp mi se pare doar o scuză... Alții citesc câte un text pasager pe computer, e și asta ceva, dar nu destul. Cine devorează cărțile sau cui îi place să le și achiziționeze din când în când pe cele preferate, știe despre ce vorbesc.
Dacă ar fi după mine aș spune precum cronicarul Miron Costin că nu „este alta, mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă, decât cetitul cărților.” 
În viață, ceea ce se face cu exagerare, dăunează. Mâncarea, alcoolul, fumatul, munca, lenea, lipsa de preocupare, iubirea excesivă, lipsa iubirii, prietenii foarte mulți, lipsa prietenilor, bârfa, lipsa comunicării, vorba multă... Eu însă cred că este ceva care nu are cum să-ți facă rău, chiar în exces fiind... a citi... a învăța, a te instrui. 
Îi admir și pe cei ce completează integrame, rebusuri, sudoku sau alte jocuri de societate, ei își țin mintea trează, jonglează cu noțiuni, cuvinte, cifre... Că o fac în pauzele de la job sau în fața televizorului, că o fac constant sau nu, e bine că o fac totuși... în fine, fiecare se relaxează cum dorește.
Pledez și pro filme artistice, documentare, anchete jurnalistice, popularizarea științei, desene animate, acestea au un rol de completare a noțiunilor pe care ni le însușim din CĂRȚI. Am citit pe un semn de carte ceva ce mi-a plăcut - „Lectura e cel mai la îndemână mod de a te cunoaște și a-ți cunoaște aproapele, de a deveni o ființă plăcută pentru ceilalți din jur. Pe de altă parte, am o vorbă: ai dreptul să nu citești, dar tot ceea ce n-ai citit poate fi folosit împotriva ta.” (Florin Lăzărescu pentru Libris.ro)
Te las să te gândești la vară, soare, relaxare, la ziua ta onomastică, dacă ești Petru, Petra, Pavel, la faptul că nu pentru școală, ci pentru viață învățăm (non scholae sed vitae discimus)... 




Surse foto - www

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Răsfăț culinar la „Hanul din meri” ❤

Domnișoara Bubble și povestea ei total neobișnuită